Systém řízení dobrovolníků v domovech pro seniory - Šteierová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2023)
Dobrovolnictví je nedílnou součástí lidského života. Dobrovolnickou činnost můžeme definovat jako samostatnou činnost prováděnou ve prospěch druhých bez nároku na finanční odměnu. Sociální oblast je jedna z nejvíce potřebných oblastí, ve které mohou dobrovolníci svoji činnost vykonávat. Tato diplomová práce se zabývá systémem řízení dobrovolníků v domovech pro seniory. Hlavním cílem této práce bylo zanalyzovat způsob řízení dobrovolníků v domovech pro seniory a jejich spolupráci s ostatními subjekty. K dosažení cílů diplomové práce byl vybrán kvalitativní výzkum. Jako metoda sběru dat byla zvolena metoda dotazování, která probíhala s jednotlivými informanty pomocí polostrukturovaných rozhovorů. Data byla zpracována technikou zakotvené teorie a byla graficky znázorněna v softwarovém programu ATLAS.ti. Na základě výzkumu bylo zjištěno, že systém řízení dobrovolníků, které domovy pro seniory zajišťují ve spolupráci s dobrovolnickými centry, je řízen efektivněji než v případech, kdy si jej domovy pro seniory zajišťují samy. Především široká nabídka poskytovaných služeb má za následek dlouhodobé působení dobrovolníků v domovech pro seniory. Tato skutečnost přináší pro samotná zařízení zvýšení kvality života jejich klientů. Výsledky této práce mohou být užitečné především pro dobrovolnická centra a domovy pro seniory. Rovněž mohou být přínosem pro veřejnost jako náhled do této aktuální a velmi důležité oblasti. Zároveň je možné, že samotné výsledky mohou být užitečné také pro poskytovatele sociálních služeb v Jihočeském kraji, jelikož práce je zaměřena především na tento kraj. Rovněž je práce doplněna o výpovědi pracovníků domovů pro seniory v tomto kraji o tom, jaké mají o systému řízení dobrovolníků informace
Volunteer management system in nursing homes
-
Keywords: Dobrovolnictví; dobrovolnické centrum; dobrovolník; domov pro seniory; senior.; Volunteering; volunteer center; volunteer; nursing home; senior.