Pomoc obětem trestné činnosti jako zájmový potencionál vybraného segmentu pomáhajících profesí - Volárová, Andrea (Jihočeská univerzita, 2019)
Bakalářská práce je zaměřena na téma pomoc obětem trestné činnosti jako zájmový potencionál vybraného segmentu pomáhajících profesí. Hlavním cílem této bakalářské práce bylo zjistit, jak společnost pomáhá nezletilým obětem trestné činnosti a dále zdali poskytovaná pomoc odpovídá potřebám nezletilých, kteří se stali obětí trestného činu. Bakalářská práce je rozdělena do dvou částí, na část teoretickou a výzkumnou. Teoretická část se zaměřuje na vymezení práv nezletilých obětí v České republice, dále na popis trestných činů, které jsou páchány na nezletilých obětech. Velký důraz je kladen na problematiku syndromu CAN, jenž se poměrně často vyskytuje, a v poslední části je uveden výpis pomáhajících organizací, které se zabývají problematikou nezletilých obětí trestné činnosti. Výzkumná část byla zpracována na základě kvalitativní výzkumné strategie. Byla použita monografická metoda a obsahová analýza pro získávání dat. Dále byla použita technika strukturovaných rozhovorů, které sestávají z 11 otevřených otázek. Z výsledků kvalitativního výzkumu vyplynulo, že dotazovaní respondenti z pomáhajících organizací se přiklání k tvrzení, které udává poskytovanou pomoc pro nezletilé oběti, na kterých byl páchán trestný čin, jako dostačující k jejich potřebám. Respondenti vymezili svá tvrzení na základě zkušeností při práci s nezletilými oběťmi. V práci jsou zmíněni respondenti, kteří by pomoc obětem zlepšovali a jsou zde uvedeni i respondenti, kteří s tvrzením nesouhlasí, naopak jsou přesvědčeni, že potřebám nezletilých je absolutně nevyhovováno. Výsledky výzkumu budou sloužit jako informační zdroj pro pracovníky v organizacích pomáhajících nezletilým obětem trestné činnosti.
Assistance to victims of crime as a potential interest of a selected segment of helping professions
Keywords: Nezletilý; oběť; trestná činnost; pomoc; společnost; Minor; victim; criminal activity; assistance; societ