Psychologické aspekty péče o seniory - Lacinová, Irena (Jihočeská univerzita, 2015)
Práce se zabývá psychologickými aspekty péče o seniory v závěrečné fázi života. Zaměřuje se na pečující profesionály a pečující laiky. Teoretická část popisuje fyziologické stárnutí a jednotlivé psychologické aspekty, které se mohou během péče o seniory v závěrečné fázi života vyskytnout. V praktické části zaznívají krátké výpovědi pečujících profesionálů a pečujících laiků, kteří mají zkušenost s péčí o umírající seniory. Práce se věnuje negativní pocitům a stavům, které se u pečujících profesionálů i laiků mohou vyskytnout a mohou vést k syndromu vyhoření. Nabízí i možnosti řešení tak, aby péče v poslední fázi života přinášela všem pečujícím vedle ztráty i naději.
Psychological aspects of care for the elderly
Keywords: Blízký; domácí péče; hospicová péče; institucionální péče; laik; pečovatel; profesionál; rodina; senior; syndrom vyhoření; smrt; umírání.; Burnout syndrome; close person; caregiver; death; dying; family; home; hospice; hospice care; institutional care; layman; professional; senior citizen.