Dodržování zásad bariérové ošetřovatelské péče jako prevence infekčních onemocnění přenosných krví na vybraných odděleních - Candrová, Eliška (Jihočeská univerzita, 2015)
Tématem této bakalářské práce je "Dodržování zásad bariérové ošetřovatelské péče jako prevence infekčních onemocnění přenosných krví na vybraných odděleních". Důležitou součástí práce sestry je dodržování zásad bariérové ošetřovatelské péče. Dodržováním těchto zásad předcházíme jak přenosu nozokomiálních nákaz, tak i profesionálních infekcí, které jsou přenášená krví. Teoretická část práce charakterizuje infekční onemocnění přenosná krví, zejména virovou hepatitidu typu B, virovou hepatitidu typu C a onemocnění AIDS (syndrom získané poruchy imunity). Další velkou kapitolou je bariérová ošetřovatelská péče. Cílem této bakalářské práce bylo zmapovat dodržování zásad bariérové ošetřovatelské péče v souvislosti s prevencí infekčních onemocnění přenosných krví u sester na vybraných odděleních. Výzkumné šetření bylo realizováno kvantitativně, technikou zúčastněného, skrytého, přímého pozorování. Pozorování probíhalo od listopadu roku 2013 do března roku 2015 a bylo průběžně zaznamenáváno do předem vytvořeného záznamového archu. Výzkumné šetření bylo realizováno ve vybrané nemocnici, kde bylo pozorováno celkem 121 sester na dvanácti odděleních. Z výsledků práce je patrné, že sestry v plné míře nedodržují zásady bariérové ošetřovatelské péče ve všech zkoumaných oblastech. Výsledky bakalářské práce budou poskytnuty hlavní sestře nemocnice, ve které bylo pozorování provedeno a budou sloužit jako podklad pro odhalení slabých míst v dodržování zásad bariérové ošetřovatelské péče v souvislosti s prevencí infekčních onemocnění přenosných krví.
Sticking to the principles of berrier nursing care as a prevention of infectious diseases transmitted by blood in selected wards.
Keywords: Bariérová ošetřovatelská péče; infekční onemocnění přenosná krví; nozokomiální nákazy; profesionální infekce.; Barrier nursing care; infectious diseases transmissible by blood; nosocomial infections; professional infections.