Směnka jako instrument využívaný v obchodních vztazích - Mašková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2010)
Tato bakalářská práce přibližuje problematiku směnek. Jsou v ní demonstrovány konkrétní případy jejich využití v obchodních vztazích a poukázáno na výhody, nevýhody a rizika tohoto využití. Důraz je zde kladen právě na část vlastního výzkumu, který vychází ze skutečné současné praxe. Zkoumány byly čtyři případy využití směnky, při nichž došlo až k soudnímu vymáhání směnečné sumy. Bylo využito metody kvalitativního výzkumu a nestandardizovaných rozhovorů. Ty byly pak zpracovány ve formě popisu jednotlivých případů, následně bylo provedeno hodnocení jednotlivých případů. Práce obsahuje i přílohy, kde jsou mimo jiné ukázky konkrétních směnek, o kterých se v ní hovoří. Uvedený výzkum mimo jiné ukazuje, že směnka může být velice účinným nástrojem pro zajištění pohledávky, může však být také nástrojem velmi zrádným. Směnečné právo není právem jednoduchým. Podnikatelé, kteří se rozhodnou vstoupit do směnečných vztahů, ať už z pohledu věřitele či dlužníka, by měli dobře zvážit, zda mají všechny informace o tom, co obnáší směnečně se zavázat či akceptovat směnku, jaké má mít směnka náležitosti, aby vůbec byla platná, jaká další rizika jsou se směnečnými vztahy spojena. Jak je vidět na demonstrovaných případech, i v oblasti směnečného práva platí, že je lepší obrátit se na odborníky v dané věci, čímž lze eliminovat případná rizika v budoucnosti. Mimo jiné tato bakalářská práce také prokazuje, že ačkoli jsou si obchodní partneři ve smluvních vztazích rovni, ve směnečných vztazích mívá věřitel zpravidla alespoň malou výhodu nad dlužníkem. Samozřejmě pouze za podmínky, kdy předmětná směnka je platná.
The Bill of Exchange as an Instrument Used in Business Relations
Keywords: směnka; směnečné právo; obchodní vztahy; směnečné vztahy; směnečný dlužník; směnečný věřitel; bill of exchange; law of bills of exchange; business relations; relations involving bills of exchange; drawee; bill creditor