Fenotypová plasticita vybraných druhů vodního hmyzu - Dudová, Pavla (Jihočeská univerzita, 2014)
Fenotypová plasticita je schopnost jednoho genotypu produkovat více fenotypů v závislosti na podmínkách prostředí. Fenotyp jedince může ovlivňovat řada faktorů. Cílem této práce je zhodnotit dosavadní znalosti o fenotypové plasticitě vodního hmyzu s důrazem na roli teploty a množství potravní zdrojů. Rešerše je doplněna laboratorním experimentem zkoumajícím vliv teploty a množství dostupné potravy na růst a vývoj potápníka druhu Acilius canaliculatus (Coleoptera: Dytiscidae). Výsledky jsou diskutovány v souvislosti s koncepty teplotně podmíněné velikost těla (tzv. temperature-size rule) a vývojové izomorfie.
Phenotypic plasticity of selected species of aquatic insects
Keywords: phenotypic plasticity; development time; temperature; food availability