Zhodnocení ztrát při skladování brambor ve vybrané bramborárně - Pelán, Jakub (Jihočeská univerzita, 2014)
Bakalářská práce je zaměřena na skladování brambor a ztrátovost při skladování sadbových brambor. Byl navržen pokus, při kterém se měřila ztrátovost u pěti odrůd (Atlantic, Lady Claire, Lady Rosseta, Saturna, Toscana). Pokus probíhal od konce září 2013 do února 2014 v bramborárně ve Vílanci. V intervalu dvou měsíců se vážily a zapisovaly hodnoty jednotlivých pokusných odrůd. Hodnotily se podmínky bramborárny pro skladování brambor (zejména teploty skladování a relativní vlhkost) a jejich vliv na ztrátovost. V závěru se ukázalo, že největší ztrátovost vykazuje odrůda Atlantic a naopak nejmenší ztráty vykazuje odrůda Toscana. Největší nezbytné ztráty se vyskytovaly u odrůdy Lady Rosseta a nejvíce zbytečných ztrát měl Atlantic.
Evaluation of losses during storage of potatoes in selected stock
Keywords: brambory; skladování; ztráty; odrůda; bramborárna; skladovací ztráty; potatoes; storage; loss; variety; storage of patoteos; storage losses