Styl mužský a styl ženský (v psané komunikaci) - Lexová, Monika (Jihočeská univerzita, 2007)
Tato diplomová práce je zaměřena na stylistický rozbor mužské a ženské komunikace v textech funkčního stylu uměleckého. Problém je analyzován jak v pásmu autora, tak v pásmu postav. Následně nalezené, více či méně důležité rozdíly mezi stylem mužským a ženským, tvoří podstatu této práce. První část je věnována obecné teorii stylistiky, dále charakteristickým znakům mužů a žen, které by mohly zapříčiňovat rozdílnost jejich vyjadřování, a nakonec je uveden výběr teorií analyzujících mužskou a ženskou komunikaci. Náplní části druhé je vlastní rozbor, který potvrzuje či vyvrací tyto obecné teorie. Po předchozí analýze jednotlivých próz následuje jejich vzájemná komparace. Analýza je prováděna ve čtyřech základních rovinách jazyka, hláskoslovné, morfologické, syntaktické a lexikální. Závěrem práce je sumarizace charakteristických znaků mužské a ženské komunikace.
Men´s and Women´s Style (in Written Communication)