Speciální měření v oblasti 3D tisku - Čech, Jiří (Jihočeská univerzita, 2023)
Bakalářská práce se zaměřuje na využití 3D tisku v oblasti měření se specifickým zaměřením na průsvitnost. V rámci výzkumu byly vytvořeny vzorky, na kterých se zkoumá, jaké parametry 3D tisku mají vliv na průsvitnost vzorků. Vzorky jsou tisknuty za různých teplot trysky, rychlosti tisku, výšky vrstev a dalších parametrů. Úkolem bakalářské práce byla konstrukce a optimalizace měřícího zařízení, za použití aditivních technologií pro snížení nákladů na výrobu. Měřící zařízení je založeno na kulovém integrátoru, což je specializované zařízení používané pro měření různých optických vlastností materiálů. Hlavním přínosem této práce je úspěšný návrh a výroba zařízení, které splňuje specifické požadavky dané vlastnostmi vzorků, pro které bylo určeno. Měřící zařízení nevykazuje hodnoty překračující 100 % průsvitnosti na rozdíl od jeho prototypu kde hodnoty průsvitnosti mnohdy přesahovaly i 120 %. Tato nepřesnost vznikla v důsledku absence rozptylu světla před senzorem, proto bylo zhotoveno nové zařízení na bázi kulového integrátoru. Zařízení bylo testováno na třech vzorcích, na kterých bylo při prototypovém měření naměřeno přes 100 % průsvitnosti. Nové měřící zařízení již takové chyby nevykazuje. U těchto konkrétních vzorků vykazuje průsvitnost 85, 74 a 85 % oproti prototypovému měření, kde tyto vzorky běžně překračovaly 120%.
Special measurements in the field of 3D printing
Keywords: 3D tisk; průsvitnost; měření; kulový integrátor; 3D printing; measurements; translucency; integrating sphere