Concepts of Space in George Eliot's Novels (Daniel Deronda) - Doskočilová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2017)
Cílem práce je představit viktoriánské spisovatelky druhé poloviny 19. století z pohledu koncepce fiktivních románových prostorů. Práce nejprve stručně představí hlavní autorky viktoriánského románu ve společenském kontextu doby 19. století (sestry Brontëovy, George Eliot) a poté se bude věnovat analýze posledního románu G. Eliotové Daniel Deronda (ve srovnání s autorčiným dřívějším románem 'The Mill on the Floss') s důrazem na proměnu románového prostoru v díle, kterému dominuje židovská tématika, hledání a nalézání kořenů a tradic v osobním životě hrdiny. Práce se zaměří na evropský kontext románových prostor a tradic a zhodnotí význam posledního románu ve vývoji autorčiny tvorby.
Concepts of Space in George Eliot's Novels (Daniel Deronda)
Koncept prostoru v románech George Eliot (Daniel Deronda)
Keywords: koncept prostoru; vnější a vnitřní prostory; voda; George Eliot; sestry Brontëovy; viktoriánská doba; romantismus; kritický realismus; concept of space; outside and inside spaces; water; George Eliot; the Brontë sisters; Victorian period; romanticism; critical realism