Uplatnění inseminace v chovu koní v České republice - Bartoňová, Bohdana (Jihočeská univerzita, 2016)
Uplatnění moderní biotechnologické metody, tedy umělé inseminace, je velmi významné pro kontrolu dědičnosti koní. Jedině s využitím inseminace je možné zajistit dostatečný počet potomků po jednom hřebci pro objektivní vyhodnocení výsledku dědičnosti jednotlivých vlastností. Cílem této práce bylo shromáždění informací o současném stavu a výsledcích inseminace v chovu koní v České republice. Reprodukční ukazatele byly hodnoceny v rámci plemene ČT za sledované období 2010 2015. Údaje byly získány z jednotlivých ročenek Svazu chovatelů Českého teplokrevníka, vyhodnoceny a porovnány s výsledky reprodukce u vybraných druhů hospodářských zvířat (skot, ovce), získaných z příslušných ročenek, evidovaných Českomoravskou společností chovatelů, a. s. Z dostupných údajů bylo zjištěno, že ve sledovaném období 2010 až 2015 bylo v rámci plemenitby ČT provedeno 4 320 umělých inseminací a 2 759 připuštění přirozenou plemenitbou. Počet narozených hříbat (období 2010 2014) po umělé inseminaci byl 1 745, po přirozené plemenitbě 1 359. Průměrná plodnost po přirozené plemenitbě se pohybovala na úrovni 56,10 %, po umělé inseminaci 49,34 %. Při porovnání reprodukčních ukazatelů s vybranými druhy hospodářských zvířat (krávy, ovce) bylo zjištěno, že v chovu koní je posuzování plodnosti klisen z hlediska ukazatelů plodnosti výrazně jednodušší než u ostatních zvířat, protože je sledováno podstatně méně reprodukčních ukazatelů a že u koní se nevyhodnocují stejné reprodukční ukazatele jako v chovu skotu a v chovu ovcí. Důvodem může být to, že chov koní je více zaměřen na sportovní výkonnost, než na ukazatele reprodukce, které nejsou veřejnosti k dispozici.
Application of artificial insemination in horse breeding in the Czech Republic
Keywords: Klíčová slova: Klisna; hřebec; plodnost; umělá inseminace; sperma; plemenitba; Keywords: Mare; stallion; fertility; articial insemination; semen; breeding