ADOLF HITLER A HERMANN GÖRING. PŘÁTELSTVÍ PŘEDNÍCH NACISTŮ V OBDOBÍ DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLKY. - Cingroš, Jan (Jihočeská univerzita, 2017)
Diplomová práce se zabývá vztahem dvou významných osobností nacistického Německa v období druhé světové války - říšského kancléře Adolfa Hitlera a vrchního velitele luftwaffe Hermanna Göringa. Třebaže se tito muži výrazně spolupodíleli na formování politiky Třetí říše, jejich vztah procházel v průběhu jednotlivých válečných etap výraznými proměnami, takže počáteční euforie a důvěra po prvních setkáních netrvala dlouho. Stále častěji se objevovaly dílčí neshody, které vyústily v zpřetrhání pracovních i osobních vazeb. Právě "spolupráce" obou německých nacistických pohlavárů v období válečného konfliktu 20. století představuje jádro této práce.
ADOLF HITLER AND HERMANN GÖRING. THE FRIEDSHIP OF LEADING NAZIS DURING WORLD WAR II.
Keywords: Nacistická Třetí říše; 2. světová válka; osobní vztahy; Adolf Hitler; Hermann Göring; 1939-1945.; Third Empire; World War II; personal relationships; Adolf Hitler; Hermann Göring; 1939-1945.