Babyboxy ano či ne? (Etické hodnocení v kontextu učení katolické církve) - Oušková, Jana (Jihočeská univerzita, 2012)
Diplomová práce se zabývá etickým hodnocením babyboxů v kontextu učení katolické církve. Charakterizuje babybox po stránce technické a legislativní, zachycuje především situaci v České republice. Přibližuje obecně diskutované námitky vznášené proti babyboxům. Tato praxe je zde z etického hlediska vnímána jako přípustná na základě principu ultima ratio. Práce poukazuje také na úkoly jednotlivých institucí (rodiny, státu, církve a školy),k které mají při řešení problematiky odkládaných dětí.
Baby hatches yes or no?: Ethical evaluation in the context of catholic church doctrine.
Keywords: Babybox; argumenty pro a proti babyboxům; ochrana života; důstojnost dítěte; odpovědné rodičovství; rodina; povinnosti rodičů; adopce; Baby hatch; arguments for and against baby hatches; life protection; child's dignity; responsible parenthood; family; duty of parents; adoption