Srovnání Aristotelovy koncepce eudaimonia a koncepcí zdařilého života v pozitivní psychologii. - Havlová, Eliška (Jihočeská univerzita, 2016)
Práce se zabývá koncepty zdařilého života. Zdařilý život lze také chápat jako život šťastný anebo blažený. Tato práce je rozdělena do tří částí. První část popisuje koncepci eudaimonia filosofa Aristotela, popsanou v jeho knize Etika Nikomachova. Druhá část popisuje koncepci zdařilého života Martina E. P. Seligmana a koncept flow Mihaly Csikszentmihalyiho. Třetí část srovnává koncepty popsané v předchozích dvou částech. Cílem této práce tedy je objasnění problematiky eudaimonia, Aristotelovo blaženosti. Dále uvedení do problematiky pozitivní psychologie Martina Seligmana, srovnání Aristotelovo konceptu eudaimonia se Seligmanovo a Csikszentmihalyiho pozitivní psychologií.
Comparison of Aristotle's eudaimonia with conceptions of good life in positive psychology.
Keywords: filosofická etika; Aristoteles; eudaimonia; blaženost; zdařilý život; štěstí; pozitivní psychologie; flow; Seligman; Csikszentmihalyi; philosophical ethics; Aristotle; eudaimonia; good life; happiness; positive psychology; flow; Seligman; Csikszentmihalyi