Možnosti snížení rizika otrav oxidem uhelnatým - Prokop, Karel (Jihočeská univerzita, 2021)
Téma bakalářské práce s názvem Možnosti snížení rizika otrav oxidem uhelnatým jsem si zvolil, protože na otravu oxidem uhelnatým zemře ročně v České republice až několik desítek osob, kdy toto číslo rozhodně není zanedbatelné a je potřeba se danou problematikou zabývat. Oxid uhelnatý je produktem nedokonalého hoření, kdy v interiérech může vznikat ve vysokých koncentracích nedokonalým spalováním, např. zemního plynu, který se používá k vytápění domácností u plynových spotřebičů. Nebezpečnou vlastností tohoto plynu je, že není cítit, nedráždí sliznice a zasažený jeho přítomnost včas nerozpozná. Cílem bakalářské práce je najít možnosti snížení rizika otrav oxidem uhelnatým, zejména seznámit širokou veřejnost, jak vzniká oxid uhelnatý a jak lze otravám s tímto spojeným předejít. V případě, že již k otravě oxidem uhelnatým dojde, jak tuto otravu co nejlépe rozpoznat a jak se v této situaci zachovat. Aplikační část staví primárně na datech získaných z dotazníkového šetření mezi širokou veřejností o povědomí o oxidu uhelnatém, z analýzy statistických informací o úmrtnosti na toxické účinky oxidu uhelnatého a dále z dat poskytnutých od náhodně vybraných ZZS krajů. Bylo zjištěno, že znalost veřejnosti o problematice oxidu uhelnatého komplexně není dostatečná, kdy i přes relativně klesající počet úmrtí na toxické účinky oxidu uhelnatého se stále jedná o velmi závažný problém, kterému je potřeba věnovat pozornost a snažit se otravám CO předcházet. Přínosem bakalářské práce je seznámení veřejnosti s problematikou otrav oxidem uhelnatým. Dále může bakalářská práce sloužit jako pomocný studijní materiál při studiu zdravotně sociální oblasti. Práce může také sloužit jako informační zdroj pro příslušníky Hasičského záchranného sboru České republiky, Policie České republiky, ZZS jednotlivých krajů a další subjekty zabývající se rizikem otrav oxidem uhelnatým.
The options to reduce the risk of carbon monoxide poisoning
Keywords: oxid uhelnatý; zdroje CO; příznaky otravy CO; první pomoc při otravě CO; detekce CO; prevence otrav CO; carbon monoxide; sources of CO; symptoms of CO poisoning; CO poisoning first aid; CO detection; CO poisoning prevention