Kvalita života seniorů v pobytových zařízeních pohledem uživatele - Remišová, Eva (Jihočeská univerzita, 2017)
Bakalářská práce se zaměřuje na kvalitu života seniorů v konkrétním pobytovém zařízení vnímanou pohledem uživatelů samotných. Práce se skládá ze dvou částí, teoretické a praktické. V teoretické části se autorka zabývá vymezením pojmu stáří jako jedné z životních etap a změnami s ní souvisejícími, dále přípravou na stáří a vymezením pojmu kvalita života. Autorka čerpá z dostupné odborné literatury a článků přístupných na internetových odborných stránkách. V praktické části se v případových studiích zaměřuje na změny vnímání kvality života po nástupu do pobytového zařízení. Zjišťuje, zda jde o změny pozitivní či negativní, a zkoumá, jaké výrazové kategorie mají vliv na zmíněnou kvalitu.
The quality of life of seniors living in living (resident) facilities from the viewpoints of residents
Keywords: kvalita života; fenomén pocitu štěstí; evaluace kvality života; autonomie osobnosti.; quality of life; phenomenon of happiness; life quality evaluation; autonomy of personality