České vystěhovalectví do Latinské Ameriky - významní krajané a krajanské spolky - Jiráková, Hana (Jihočeská univerzita, 2014)
Předmětem této bakalářské práce je představení problematiky českého vystěhovalectví do Latinské Ameriky. První část práce je věnována nastínění historie vystěhovalectví do Latinské Ameriky a vytýčení nejčastějších cílů českých krajanů. Druhá část se věnuje významným krajanům, kteří na území Latinské Ameriky působili. Další kapitola pojednává o spolkové činnosti krajanů, vymezuje důvody zakládání krajanských spolků a jejich aktivitu v dnešní době. Závěrečná část práce se zaměřuje na problematiku vztahu krajanů k současnému českému státu a na podporu, kterou krajané dostávají ze strany České republiky.
Czech emigration to Latin America - significant figures and expatriate associations
Keywords: Češi v zahraničí; Latinská Amerika; vystěhovalectví; krajané; Czechs in abroad; Latin America; emigration; compatriots