Sociální práce s příslušníky neformálních subkultur - sprejeři v Českých Budějovicích - Jersáková, Klára (Jihočeská univerzita, 2008)
Fenomén graffiti je v současné době stále často diskutovaný a medializovaný jev. Běžně prezentovaným profilem sprejera je mladistvý jako součást subkultury graffiti, naplňující touto formou svou potřebu adrenalinu, obvykle ve spojení s dalšími sociálně patologickými jevy jako je drobná kriminalita či zneužívání drog. V této práci se zaměřím na vysvětlení samotného pojmu subkultura spolu s jejím původem a funkcí, na prohloubení a pochopení znalostí o graffiti, jak ve smyslu umění, tak i patologických jevů. Důležitým prvkem této práce je vysvětlení vztahu motivace ke tvorbě graffiti. Cílem práce je zmapovat a kvalitativně popsat subkulturu sprejerů a sprejerek v Českých Budějovicích v kontextu systému preventivních a represivních opatření. Jako výzkumná metoda bude použito kvalitativní šetření pomocí strukturovaného interview s cílovými skupinami, doplněné o pozorování. Dále bude použita sekundární analýza dat (literatura). Hlavní cílový soubor bude tvořen sprejery působícími v Českých Budějovicích a bude vybírán pomocí techniky snowball. Doplňkový soubor bude tvořen odbornou veřejností, která přichází s cílovým souborem do kontaktu. Hypotézy byly vzhledem ke kvalitativní povaze výzkumu stanoveny až na základě výsledků. Z nich vyplývá, že základní motivací k tvorbě graffiti je potřeba sebevyjádření a sebeurčení. Velký význam zde představuje skupina, která poskytuje důvěru a přátelské vztahy. Sociální patologie se ve subkultuře vyskytují nikoli však v přímé souvislosti s graffiti. Pochopení motivace a prožívání samotných sprejerů je zásadním bodem této práce. Mohlo by přispět k zlepšení komunikace mezi oběma stranami - sprejery a represivními složkami. Než člověk vysloví své výroky, které jsou nejčastěji negativního významu, měl by o tomto tématu vědět alespoň základy.
Social work with non-conformal subculture members - sprayers in České Budějovice
Keywords: crew; graffiti; subkultura; writer-sprejer; crew; graffiti; subculture; writer-sprayer