Stresogenní faktory v psychiatrické ošetřovatelské péči - Malá, Michaela (Jihočeská univerzita, 2014)
Cílem bakalářské práce s názvem "Stresogenní faktory v psychiatrické ošetřovatelské péči" bylo identifikovat a analyzovat stresogenní faktory vyskytující se v práci sestry v oblasti psychiatrie a popsat jejich vliv na kvalitu ošetřovatelské péče z osobního hlediska sester. Dále zjistit informovanost sester, pracujících v oblasti psychiatrie, o důsledcích působení dlouhodobého stresu a zmapovat, jaké osobní zdroje ke zvládání stresu vyplývajícího z výkonu práce sestry pracující v oblasti psychiatrie využívají ve svém životě. Práce je rozdělena na teoretickou část a na část výzkumnou, má sloužit k upřesnění k otázkám, zda jsou sestry v oblasti psychiatrie stresované, kterými stresogenními situacemi nejčastěji, zda mají vliv na kvalitu jejich práce a zda se stresem bojují, snaží se mírnit jeho dopady na jejich duševní a fyzický stav. V teoretické části jsme se zaměřili na samotný popis oboru psychiatrie společně s jeho historií a historií vzdělávání sester pracujících právě v tomto oboru a na specifika práce sester na psychiatrii. Důležité bylo se zaměřit i na stres jako takový, takže další kapitoly jsme směřovali tímto směrem a popisovali jsme prožitky, které stres doprovází, druhy stresu, jeho příznaky a možné důsledky a zaměřili jsme se i na možnosti zvládání stresových situací. Ve výzkumné části jsme k dosažení cílů použili tyto výzkumné otázky: Jaké stresogenní faktory se vyskytují v práci sestry na psychiatrii? Jaké stresogenní faktory považují sestry na psychiatrii ve své práci nejčastěji? Znají sestry pracující na psychiatrii důsledky dlouhodobého působení stresogenních faktorů? Jaké osobní zdroje ke zvládání stresu vyplývajícího z výkonu práce sestry na psychiatrii využívají sestry ve svém životě? Pro bakalářskou práci bylo využito strategie kvalitativního výzkumu, metody dotazování, techniky polostrukturovaného rozhovoru. Výzkumný soubor tvořilo 10 všeobecných sester pracujících na psychiatrii v Nemocnici České Budějovice, a.s. Ve výzkumné části analyzujeme odpovědi dotazovaných respondentů pomocí metody otevřeného kódování. Provedený výzkum poskytuje možnost lépe si utvořit představu o stresu působícím na sestry v oblasti psychiatrie. Hlavním zjištěním je skutečnost, že sestry pravděpodobně nejsou dostatečně vzdělávány v oblasti duševní hygieny i přesto, že je prokázána vysoká míra stresu v jejich každodenním pracovním životě. Hlavním výsledkem této práce je fakt, že sestry jsou vystaveny stresogenním faktorům vyplývajícím z výkonu jejich práce s možným dopadem na jejich přístup a péči o klienta. Výsledky naší práce umožňují utvořit si představu o problematice vztahu mezi stresem a prácí sester v oblasti psychiatrie.
Stressogenic factors in the psychiatric nursing care
Keywords: Klíčová slova: psychiatrie; sestra; stres; stresogenní faktory; Key words: Psychiatry; psychiatric department; nurse; stress; stress factors