Program Domu Fatima a jeho vliv na kvalitu života kvadruplegika - Vlachová, Olga (Jihočeská univerzita, 2008)
Bakalářská práce na téma Program domu Fatima a jeho vliv na kvalitu života kvadruplegika se zabývá závažným problémem současnosti, kterým je poranění míchy a následná kvadruplegie, která způsobí především kvalitativní změny v životě člověka. Práce je rozdělena do dvou hlavních částí - teoretické a empirické. Teoretická část je dále rozdělena do několika tématických oddílů. Na první část, která popisuje poranění míchy se všemi změnami zdravotního stavu a komplikacemi, navazuje část, zdůrazňující význam komplexní rehabilitace a její cíle. Třetí oddíl práce se zabývá problematikou sociálního zabezpečení v České republice ve vztahu k lidem s kvadruplegií. Další část práce je zaměřena na oblast psychických problémů člověka s kvadruplegií a způsoby možného zvládání kvadruplegie jako životní těžkosti a s tím související vyrovnávání se se svým stavem. Předposlední kapitola je věnována kvalitě života a jejímu zjišťování a hodnocení. V závěru teoretické části práce je popsáno Centrum pro lidi s tělesným postižením Fatima a jeho program, který je zaměřený na sociální rehabilitaci lidí po úrazu míchy. Empirická část práce obsahuje vlastní výzkum, jehož cílem je zjistit, jestli program domu Fatima ovlivňuje kvalitu života kvadruplegiků. K výzkumu byla využita technika pozorování, metoda zjišťování kvality života metodou SEIQoL a analýza dat z pracovních materiálů domu Fatima. Výzkum byl prováděn se čtyřmi klienty domu, u každého se šestiměsíčním odstupem. Výsledky výzkumu prokázaly, že program domu Fatima pozitivně ovlivňuje kvalitu života kvadruplegiků. Většině respondentů se celková hodnota kvality života po šesti měsících účasti v programu Domu zvýšila. Závěrem lze říci, že bakalářská práce splnila svůj cíl poukázat na závažnost poranění míchy a následné kvadruplegie a především prokázat vliv programu domu Fatima na kvalitu života kvadruplegiků.
Program of the house "Fatima" and its influence on the quality of life of tetraplegic
Keywords: Kvadruplegie; Kvalita života; Program domu Fatima; Tetraplegia; Quality of Life; Program of the Fatima House