Vliv sdělovacích prostředků a internetu na formování zdravého životního stylu - Venkrbcová, Klára (Jihočeská univerzita, 2009)
Abstrakt Média a jejich obsah jsou předmětem zkoumání již od doby jejich vzniku. Mnoho vědců se zabývá jejich vlivem na formování člověka a společnosti. Pojem média se v současné době velmi skloňuje. Sociologové, psychologové, politici i novináři píší a mluví často o médiích v nejrůznějších souvislostech. Masová média hrají v moderní společnosti jedinečnou a nezastupitelnou roli v zajišťování sociální soudržnosti, podporují rozdělení moci a společenskou komunikaci. Hodnocení role masových médií se různí dle toho co touto rolí přinášejí pro jednotlivce a pro společnost, poněvadž to co můžeme hodnotit z jednoho pohledu jako žádoucí, z jiné perspektivy se může jevit jako nežádoucí. Masová média slouží k udržení a zajištění stability demokratické společnosti a podporují stávající rozložení moci. Většina každodenní komunikace je interpersonální nebo skupinová, což znamená, že je pevně zakotvena v situačním a kulturním kontextu. Naše existence ve společnosti není určena pouze geograficky, ale převážně ve smyslu kulturních vzorů chování a zvyklostí a jistých společenských vztahů. Cílem mé práce bylo: ''Zmapovat vliv sdělovacích prostředků a internetu na formování zdravého životního stylu u studentů středních a vysokých škol a zmapovat rozdíly mezi středoškolskými a vysokoškolskými studenty.'' Cíl práce byl splněn. Hypotéza 1: Média mají větší vliv na životní styl středoškoláků než vysokoškoláků nebyla potvrzena. Hypotéza 2: Média mají větší vliv na redukci hmotnosti u žen na střední škole než u studentek vysokých škol byla potvrzena. Hypotéza 3: Středoškoláci čtou více livestylové časopisy oproti vysokoškolákům nebyla potvrzena.
Mass Media and Internet Effect on Healthy Life Style Forming
Keywords: Média; Vliv médií; Vliv reklamy; Vliv internetu; Životní styl; Zdraví; Media; Influence of media; Influence of advertisement; Influence of internet; Life style; Health