Zvládání zátěžových situací u osob v pomáhajících profesích - Čalounová, Jana (Jihočeská univerzita, 2007)
Problematika zátěže v pomáhajících profesích a jejich způsobů zvládání je stále aktuální téma, jelikož negativní dopady stresu se projevují u stále většího počtu osob v pomáhajících profesích v podobě syndromu vyhoření. Tento syndrom postihuje nejen profesní stránku, ale i soukromí těchto osob. Ve svém výsledku to postihuje i proces pomáhání, který je hlavní náplní činnosti těchto osob. Dopady tedy pocítí i samotní klienti.
Coping with situations of stresfull situations among people in the helping professions
Keywords: Pomáhající profese; zátěžové situace; mechanismy zvládání zátěže; IRI; Big Five; Empatie; Hardiness; Helping professions; stresfull situations; coping; Interpersonal Index Reaktivity ( IRI ); Big Five; empathy; hardiness55