Procesní management a možnosti jeho uplatnění ve vybrané organizaci - Matoušek, Petr (Jihočeská univerzita, 2009)
Tato práce je věnována problematice procesního řízení a jeho důležitosti v moderním pojetí managementu. Literární rešerše seznamuje s vývojem procesního řízení a jeho principy, s přístupy ke zlepšování podnikových procesů, představuje vybrané nástroje k modelování procesů, druhy změn při přechodu od funkčního k procesnímu řízení a blíže seznámí s Business Process Reengineeringem a Total Quality Managementem. Praktická část se věnuje analýze současného stavu vybrané společnosti, seznamuje se základními charakteristikami organizace, organizační strukturou, pracovními pozicemi, systémem hodnocení zaměstnanců, identifikuje a popisuje hlavní, vedlejší, podpůrné a řídící procesy probíhající v organizaci. Dále se věnuje návrhům pro zavedení prvků procesního řízení v oblasti měření a hodnocení procesů, motivace zaměstnanců a vnitrofiremní komunikace. Byly vypracovány procesní mapy organizace, schémata průběhu většiny procesů spolu s jejich detailními popisy, byli pojmenováni pracovníci za dané procesy odpovědní, stanoveny klíčové ukazatele výkonnosti vhodné k měření efektivnosti procesů v čase. Byl vypracován dotazník k periodickému měření spokojenosti zákazníků. Byl navržen nový model odměňování zaměstnanců, doporučena implementace databáze znalostí a zavedení dalších opatření majících vliv na procesní řízení, vnitrofiremní komunikaci a především na spokojenost zákazníka.
Process Management and Possibilities of Its Implementation in the Chosen Organization
Keywords: Procesní management; procesní mapy; procesní analýza; komunikace; Process management; Process maps; Process analysis; Communication