Předání služby jako zdroj informací pro ošetřovatelský proces - Hrušková, Nina (Jihočeská univerzita, 2011)
Předávání služby mezi sestrami probíhá za účelem zachování kontinuity poskytované ošetřovatelské péče. Práce sester probíhá ve směnném provozu, je tak zabezpečena ustavičná ošetřovatelská péče u nemocných. Pracovní směny se mají časově překrývat, aby sestry měly dostatek času na předávání služby. Každá nová směna je zahájena právě předáváním informací o pacientech. Cílem předávání služby je poskytnutí co nejkvalitnějších informacích o pacientovi, pro zajištění trvání ošetřovatelského procesu. Sestra, při předávání služby, informuje další směnu o stavu jednotlivých pacientů na oddělení. Předávání služby probíhá formou písemnou a ústní. V praktické části bakalářské práce byly určeny tři cíle. Cíl 1: Zmapovat nejčastější formu předávání služby mezi sestrami. Cíl 2: Zjistit spokojenost sester, s předanými informacemi o pacientech, při předávání služby. Cíl 3: Zjistit využití předaných informací při realizaci ošetřovatelského procesu. Všechny tři cíle byly splněny. K dosažení cílů bakalářské práce byla použita kvantitativní výzkumná metoda dotazování, technikou dotazníků a pozorování. Dotazník byl určen sestrám standardních oddělení Fakultní nemocnice Hradec Králové a Nemocnice České Budějovice, a.s. K vyhodnocení výzkumné části byly použity grafy a tabulky. Byly stanoveny tři hypotézy. Hypotéza 1: Sestry při předávání informací využívají nejčastěji formu rozhovoru. Hypotéza 2: Sestry jsou spokojené s předanými informacemi o pacientech/klientech při předávání služby. Hypotéza 3: Sestry využívají informace získané při předání služby pro realizaci ošetřovatelského procesu. Všechny tři hypotézy byly na základě šetření potvrzeny.
Transmission services as a source of information for the nursing process
Keywords: informace; ošetřovatelský proces; pacient; pozorování; předávání služby; sestra; information; nursing procedure; patient; observation; shift handover; nurse