Ekonomická efektivnost pěstování vybraných plodin v konvenčním a ekologickém systému hospodaření - případová studie - Dočekal, Aleš (Jihočeská univerzita, 2020)
Diplomová práce se zabývá porovnáním ekonomické efektivnosti vybraných plodin (pšenice ozimé a žita ozimého) v konvenčním a ekologickém systému hospodaření v letech 2015-2019. Jako ukazatel ekonomické efektivnosti byla vypočtena míra rentability pěstování. Pro porovnání byly zjištěny výnosy, výkupní ceny ve sledovaných letech. Následně byly zjištěny technologické postupy pěstování, které byly oceněny dle normativů zemědělských výrobních technologií. Práce se dále věnuje faktorům, které rozdílnost ekonomické efektivnosti mezi systémy ovlivňují včetně vlivu zemědělských dotací.
Economic efficiency of growing selected crops in conventional and organic farming system - case study
Keywords: konvenční zemědělství; ekologické zemědělství; pšenice ozimá; žito ozimé; ekonomická efektivnost; náklady; výnosy; dotace; conventional farming system; organic farming system; winter wheat; winter rye; economic efficiency; costs; revenue; agricultural subsidies