Cirkulární gastronomické provozovny v podmínkách ČR - Pechová, Barbora (Jihočeská univerzita, 2021)
Cílem diplomové práce je zjistit aktuální úroveň naplňování cirkulárních principů u gastronomických provozoven a zhodnotit udržitelnost spotřebitelského chování v rámci využívání služeb stravovacích zařízení. Diplomová práce se dělí na část teoretickou a praktickou. Literární rešerše se zabývá především cirkulární ekonomikou a udržitelným rozvojem v kontextu české gastronomie. Pozornost je věnována také problematice udržitelnosti z pohledu spotřebitele. Teoretická část je východiskem pro část výzkumnou, která je realizována formou CAWI jak na úrovni firem, tak na úrovni spotřebitelů. Pro shrnutí poznatků z literární a praktické části je navržen cirkulární model, který popisuje neustálé zlepšování provozu gastronomického podniku podle zásad cirkulární ekonomiky.
Circular catering establishments in terms of the Czech Republic
Keywords: Cirkulární ekonomika; cirkulární gastronomické provozovny; cirkulární principy; cirkulární modely; lineární ekonomika; odpadové hospodářství; udržitelný rozvoj; udržitelná spotřeba; Circular economy; circular catering establishments; circular principles; circular models; linear economy; waste management; sustainable development; sustainable consumption