Srovnání některých parametrů při neinvazivním vyšetření hypertoniků dvěma metodami - echokardiograficky a impedanční kardiografií s použitím systému HOTMAN - Sassmannová, Anna (Jihočeská univerzita, 2007)
Echokardiografie je vyšetření srdce pomocí ultrazvuku. Ten umožňuje určit pohyb a polohu srdečních struktur pomocí ultrazvukových pulzních vln odražených od akustických rozhraní. Impedanční měření hrudní hemodynamiky je založeno na změnách elektrické impedance. K těmto změnám dochází hlavně v důsledku činnosti srdce. Při své rytmické činnosti srdce periodicky mění podmínky průtoku krve všemi cévami, čímž se mohou vysvětlit periodické změny impedance s frekvencí srdečního pulsu, které pozorujeme při měření. V této práci popisuji srovnání dvou neinvazivních vyšetřovacích metod - echokardiografie a impedanční měření hemodynamiky. Obou těchto metod lze využít při vyšetření pacientů s vysokým krevním tlakem (hypertenzí). Moje měření jsou založena na hemodynamickém pojetí hypertenze a nezohledňovala jsem aktuální léčbu pacienta. Je tedy zhodnocena jeho aktuální situace a hodnoty EF (ejekční frakce) a CI (minutového objemu) jsou srovnávány ve stejném čase a za stejných podmínek.
The comparison of some hemodynamics parameters, obtained by two non-invasive measurement methods - echocardiography and impedance cardiography (HOTMAN System) by patients with systemic hypertension
Keywords: hemodymika; hypertenze; echokardiografie; hemodynamic; hypertension; echocardiography