Informovanost veřejnosti o problematice zaměstnanosti - Nováková, Veronika (Jihočeská univerzita, 2010)
Zaměstnanost - jedno z nejdiskutovanějších témat současnosti. V době, kdy celosvětová ekonomika prochází ekonomickou krizí, jejíž dopady se nevyhnuly ani České republice je toto téma velmi aktuální. Díky útlumu hospodářství dochází k propouštění pracovníků a řady nezaměstnaných se neustále rozrůstají. Míra nezaměstnanosti v České republice vystoupala na 9,9%. Najít zaměstnání je tedy vůbec nejtěžší v naší novodobé historii. Na jedno pracovní místo připadá přes 18 nezaměstnaných. Cílem výzkumné části bakalářské práce bylo zjistit informovanost uchazečů o zaměstnání evidovaných na Úřadu práce v Českých Budějovicích o službách úřadu práce poskytovaných v oblasti aktivní politiky zaměstnanosti. Zda mají uchazeči přehled o poskytovaných nástrojích aktivní politiky zaměstnanosti, kdo je o nich informoval, zda již některý z nich využili a jestli tyto nástroje považují za dostatečné. Mezi respondenty bylo rozdáno celkem 200 dotazníků, z nichž se 159 vrátilo zpět. Vyhodnocením těchto informací bylo zjištěno, že procentuální podíl návratnosti dotazníků činil 79,5%. Prostřednictvím výzkumu bylo zjištěno, že 69% uchazečů o zaměstnání považuje nástroje aktivní politiky zaměstnanosti zajišťované úřadem práce za dostatečné. Je ovšem nutné brát v potaz to, že tyto nástroje považují uchazeči o zaměstnání za dostatečné v rámci svých vlastních znalostí. Pouze 24% dotazovaných respondentů znalo více jak polovinu existujících nástrojů aktivní politiky zaměstnanosti. Praktické využití bakalářské práce vidím zejména u klientů úřadu práce, pro ně by byla zejména využitelná celá část současného stavu, ať už formou brožur, či informačních letáků. Využitelná je podle mého i pro studenty středních, vyšších odborných i vysokých škol a to z pohledu praktického využití po ukončení přípravy na budoucí povolání či jako studijní materiál v rámci vyučování. Dále by tato práce mohla být určena jako zpětná vazba zaměstnancům úřadů práce.
Public awareness about the problems of employment
Keywords: Aktivní politika zaměstnanosti; Nezaměstnanost; Pasivní politika zaměstnanosti; Trh práce; Úřad práce; Zaměstnanost; active labour policy; unemployment; passive labour policy; labour market; employment; employment office