Intuice, imaginace a racionalita ve výtvarném umění - Dolejší, Klára (Jihočeská univerzita, 2016)
Diplomová práce se zabývá intuicí, imaginací a racionalitou ve spojení světového moderního malířství konce 19. století, až po umění 21. století. Tyto tři pojmy jsou v samém začátku objasněny z pohledu psychologie. Práce dále zpracovává umění světových i českých malířů, v hlubším kontextu prochází jednotlivé umělecké směry a objasňuje, do jaké míry pro ně byly důležité výše zmíněné tři pojmy, a jak moc je v jejich vývoji ovlivnily. Z moderního umění jsou pro didaktickou část vybrány tři výtvarné techniky koláže, frotáže a dekalku, které jsou rozděleny do tří tříd. Didaktický výsledek bude stěžejním pro vznik praktické části, tedy 7 olejomaleb na plátna o velikosti 50 x 70 cm.
Intuition, imagination and racionality in art
Keywords: Intuice; imaginace; racionalita; fantazie; moderní umění; avantgarda; koláž; frotáž; dekalk; pracovní deník; Intuition; imagination; racionality; fantasy; fine art; college; frottage; overprint; working diary