Využití hodnocení exteriéru a výkonnosti teplokrevných klisen pro šlechtění - Vejvodová, Pavlína (Jihočeská univerzita, 2013)
Cílem diplomové práce bylo porovnat metodiky posuzování exteriéru a výkonnosti tříletých (popř. starších) teplokrevných klisen v České republice a ve vybraných evropských chovatelských svazech. Výsledky posouzení exteriéru a výkonnosti klisen pak lze využívat jako podklad pro šlechtitelskou práci. Porovnány byly metodiky posuzování klisen českého teplokrevníka, holštýnského koně, hannoverského koně, oldenburského koně, SF, KWPN a rakouského teplokrevníka. Hodnocené znaky a vlastnosti jsou shrnuty do příslušných částí a podle jejich procentuálních podílů na celkové udělené známce jsou tyto části mezi jednotlivými chovatelskými sdruženími porovnány. V diplomové práci je vyhodnocen soubor 2197 klisen českého teplokrevníka zapsaných do plemenné knihy a po zkouškách výkonnosti v období let 2005 - 2012. Byly zjišťovány základní statistické charakteristiky ? počet, průměr známek, směrodatná odchylka, minimum a maximum. Pro posouzení možnosti intenzity selekce byla stanovena decilová pásma pro vybrané znaky a vlastnosti ? exteriér při zápisu do plemenné knihy, výkonnostní zkoušky, krok a klus ze zápisu do plemenné knihy. Vzhledem k výrazně variabilním hodnotám zjištěných v jednotlivých decilových pásmech, především při posuzování mechaniky pohybu v kroku a klusu při zápisu klisen do plemenné knihy, je nutno zvážit úspěšnost využití těchto ukazatelů jako selekčního kritéria. Variabilita zjišťovaných hodnot a jejich úroveň, která neodpovídá normálnímu rozdělení, naznačují nedostatky v objektivnosti posuzování mechaniky pohybu při zápisu klisen do plemenné knihy. Průměrné známky jsou za exteriér = 7,50 bodů, za výkonnost = 7,70 bodů, za krok = 7,49 bodů a za klus = 7,50.
The Utilization of the evaluation of performance and exterior warmblood mares for breeding
Keywords: teplokrevné klisny; exteriér; výkonnost; selekce; warmblood mares; exterior; performance; selection