Výchova k občanství - průvodce mladého člověka na cestě k zodpovědnému občanství - Simotová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2010)
Práce má didaktický charakter. Skládá se ze dvou částí - části teoretické a praktické. Teoretická část pojednává o významu vzdělávacího oboru výchova k občanství pro českou společnost 21. století. V jednotlivých kapitolách se práce zabývá významem vzdě-lání jako podmínkou zdravého vývoje demokracie v České republice. Dále analyzuje český systém základního vzdělávání a vysvětluje úlohu vzdělávacího oboru výchova k občanství pro zprostředkování občanských kompetencí budoucím občanům České republiky. Praktickou část tvoří šest konkrétních příprav pro výuku výchovy k občanství. Každá ze šesti příprav vychází z jiného průřezového tématu. Součástí praktické části je i přehled literatury a internetových pramenů, jež mohou vyučující výchovy k občanství vyu-žít při přípravě svých vyučovacích jednotek.
Subject 'civics' - Teenager's guide to become a responsible citizen