Komparace socioekonomických aspektů zemědělského hospodaření v chráněných územích Šumavy a mimo ně - Skypalová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2018)
Hlavním cílem této práce bylo porovnat vybrané socioekonomické aspekty zemědělského hospodaření ve třech podnicích na Šumavě. Jeden leží na území Národního parku a Chráněné krajinné oblasti Šumava a spadá do ekologického systému hospodaření, druhý ekologicky zaměřený podnik leží mimo chráněné území a třetí pro srovnání se zabývá konvenční formou zemědělství a svými pozemky zasahuje do Chráněné krajinné oblasti Šumava. Teoretická část obsahuje poznatky z odborné literatury týkající se vybraných socioekonomických aspektů a chráněných území (NP a CHKO Šumava). V praktické části pak byly porovnány vybrané zemědělsky hospodařící subjekty z hlediska objektivních a subjektivních dat, která vyplynula z rozhovorů s jednotlivými jednateli společností a z údajů veřejně dostupných.
Comparison of socioeconomic aspects of farming in the protected areas and the outside of Šumava
Keywords: Šumava; Národní park; Chráněná krajinná oblast; zemědělství; socioekonomické aspekty; Šumava; National park; Protected landscape area; farming; socioeconomic aspects