Metoda řešení problémů ve výuce matematiky - Jordánová, Dagmar (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato diplomová práce se zabývá nestandardními aplikačními úlohami a problémy ve výuce matematiky na druhém stupni základní školy a strategiemi jejich řešení. Práce obsahuje analýzu žákovských řešení vybraných problémových úloh. Bylo zjištěno, že významná část vybraných žáků měla s řešením matematických problémů značné obtíže. Poslední část práce obsahuje sbírku řešených problémových úloh, která byla vytvořena na základě zjištěných výsledků při testování žáků. Sbírka úloh je zaměřena na výuku jednotlivých heuristických strategií.
Problem solving method in mathematics teaching
Keywords: Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání; kompetence k řešení problémů; problémové úlohy; problémové vyučování; výuková metoda řešení problémů; heuristika; heuristické strategie; Framework Education Programme for Elementary Education; problem solving skills; problem tasks; problem-based instruction; problem solving as teaching method; heuristic; heuristic strategies