Prevence vzniku závažných havárií v DIAMO státní podnik, odštěpný závod Těžba a úprava uranu Stráž pod Ralskem - Šimáčková, Eva (Jihočeská univerzita, 2015)
Tato bakalářská práce je věnována oblasti prevence vzniku závažných havárií objektu nebo zařízení DIAMO státní podnik, odštěpný závod Těžba a úprava uranu (dále jen o. z. TÚU). Rozpracovává způsob zajištění základních principů a zásad v oblasti prevence vzniku závažné havárie. V úvodní části bakalářské práce je zdůrazněna potřeba řešit oblast prevence vzniku závažné havárie především z důvodu stále se zvyšujícího množství nebezpečných látek, které se stávají zdrojem rizika možného ohrožení lidí, životního prostředí a majetku. Narůstá také počet provozovatelů, kteří s nebezpečnými látkami nakládají. Všechny tyto aspekty zvyšují riziko vzniku závažné havárie. V teoretické části jsou zpracovány především poznatky, které jsou čerpány z odborných informačních zdrojů. Základním právním předpisem v České republice, který upravuje oblast prevence závažných havárií je zákon č. 59/2006 Sb., o prevenci závažných havárií způsobených vybranými nebezpečnými chemickými látkami nebo chemickými přípravky. Jednotlivé požadavky vyplývající ze zákona o prevenci závažných havárií a jeho prováděcí vyhlášky č. 256/2006 Sb. o podrobnostech systému prevence závažných havárií jsou rozpracovány v teoretické části. Důležitou částí bakalářské práce je stanovení výzkumné otázky a metodiky výzkumu. K řešení otázky, zdali je potřebná aktualizace dokumentace prevence vzniku závažné havárie na o. z. TÚU, byl stanoven postup, jehož základem se stala analýza bezpečnostní dokumentace a vnitřních předpisů organizace. Výzkum byl zaměřen na analýzu současného stavu, a na změny, které proběhly v období od poslední aktualizace Bezpečnostní zprávy. Posouzení současného stavu bylo provedeno pomocí konzultací s odbornými pracovníky o. z. TÚU, oddělení bezpečnosti a hygieny práce, spojené s prohlídkou objektu nebo zařízení. Po provedení srovnání údajů uvedených v Bezpečnostní zprávě a údajů zjištěných při analýze současného stavu byly definovány změny, které byly realizovány v období od poslední aktualizace Bezpečnostní zprávy v roce 2011. Dále byl zhodnocen vliv jednotlivých změn na zajištění prevence vzniku závažné havárie. K posouzení možného vlivu změn na zajištění prevence, bylo kromě jiného použito modelování situace jednorázového úniku amoniaku při havárii v programu TerEx. Základem pro naplnění cíle bakalářské práce bylo podrobné seznámení se s kompletní bezpečnostní dokumentací posuzovaného objektu. Bezpečnostní dokumentace je zpracována s ohledem na zajištění prevence závažných havárií a mimo jiné také obsahuje Bezpečnostní zprávu zpracovanou dle vyhlášky č. 256/2006 Sb., o podrobnostech systému prevence závažných havárií. Bezpečnostní zpráva má několik částí, které obsahují technický popis objektu nebo zařízení, popis provozovaných technologií s využitím nebezpečných látek a popis preventivních bezpečnostních opatření. Po odborných konzultacích s vedoucím pracovníkem oddělení bezpečnosti a hygieny práce byla provedena v jeho přítomnosti prohlídka objektu nebo zařízení a popsán zjištěný stav. Tento byl pak porovnán s údaji v Bezpečnostní zprávě a zjištěné změny popsány. V diskuzi jsou shrnuty výsledky, které přinesla provedená analýza Bezpečnostní zprávy. Druhá část diskuze je věnována posouzení uskutečněných změn z hlediska možného vlivu na bezpečnost provozu. Výsledkem tohoto hodnocení je zpracování návrhu Zprávy o posouzení bezpečnostní zprávy, který je přílohou bakalářské práce. Zpracovaný návrh byl předložen Krajskému úřadu Libereckého kraje a konzultován s pracovníky odboru životního prostředí a zemědělství. Závěrem je nutno konstatovat, že systém prevence závažné havárie o. z. TÚU je zpracován odborně, podrobně, je fungující a je v souladu s požadavky platných právních předpisů. Na základě zpracovaného návrhu Zprávy o posouzení bezpečnostní zprávy lze říci, že z hlediska vlivu realizovaných změn na zajištění prevence vzniku závažných havárií není nutno Bezpečnostní zprávu aktualizovat.
Prevention of the possible accidents in DIAMO state enterprise, Těžba a úprava uranu division Stráž pod Ralskem
Keywords: nebezpečná látka; prevence; riziko; závažná havárie; Bezpečnostní zpráva; dangerous substance; precaution; hazard; serious emergency; Security Report