Komplexní logistická podpora oblasti ochrany obyvatelstva vybraných samosprávných celků - Zezulová, Martina (Jihočeská univerzita, 2021)
Tématem této diplomové práce je komplexní logistická podpora oblasti ochrany obyvatelstva vybraných samosprávných celků. Význam ochrany obyvatelstva v současnosti dokazují nedávné krizové situace, které proběhly na území České republiky i mnoha dalších zemí světa. Tato práce se zabývá logistickým systémem, který je vytvořen za účelem snížení negativních dopadů mimořádných situací a krizových stavů. Cílem práce bylo popsat logistiku ochrany obyvatelstva obce s rozšířenou působností Brno a vybraných obcí v okrese Brno-venkov a zkoumat, zda je logistická podpora dostatečná s ohledem na nedávné krizové situace a možná budoucí nebezpečí. Výzkum probíhal za pomoci dvou dotazníkových šetření. První dotazník byl určený krizovým manažerům jednotlivých městských částí města Brna a všech obcí s rozšířenou působností v okrese Brno-venkov. Druhý dotazník byl zaměřený na znalosti laické veřejnosti týkající se vlastní ochrany při mimořádných událostech a krizových situacích. Z provedeného výzkumu vyplývá, že logistická podpora oblasti ochrany obyvatelstva je odlišná v jednotlivých městských částech Brna i obcích s rozšířenou působností. Data zdůrazňují rozdíl v postavení městských částí a obcí s rozšířenou působností i ve zkušenostech jednotlivých krizových manažerů. Výzkum dokazuje dobře fungující logistiku ochrany obyvatelstva přizpůsobenou místním podmínkám. Na základě dotazníkového šetření obyvatelstva bylo vyhodnoceno, že obyvatelé mají více vědomostí ohledně krizových stavů v důsledku epidemie covid-19. Informovanost přesto není podle většinového názoru a vyhodnocení znalostních odpovědí dostatečná. Diplomová práce může sloužit orgánům krizového řízení pro porovnání logistického zabezpečení ochrany obyvatel hodnocených městských částí a obcí s rozšířenou působností. Současně může být práce podkladem pro vzdělávací zařízení v souvislosti se zvýšením informovanosti obyvatel o bezpečnostních opatřeních při mimořádných událostech.
Complex logistical support of civil protection in chosen communities
Keywords: Logistika; ochrana obyvatelstva; samosprávný celek; krizové řízení.; Logistics; civil protection; communities; crisis management.