Přeměna společnosti s ručením omezeným na akciovou společnost - Klarner, Lukáš (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato práce přibližuje proces přeměn obchodních korporací, zejména pak proces změny právní formy ze společnosti s ručením omezeným na akciovou společnost. Zároveň je právo přeměn společností zasazeno do kontextu práva EU. Klíčovou právní normou, se kterou je práce spjata, je zákon č. 125/2008 Sb., o přeměnách obchodních společností a družstev. Práce analyzuje skutečné podnikatelské prostředí pomocí dotazníků a strukturovaného rozhovoru s nahodilými akcionáři a členy představenstev akciových společností. Získaná data ukazují na fakt, že nejvíce přeměn probíhá formou fúze sloučením a změnou právní formy. Také byl vypozorován fakt, že majoritní většina přeměn probíhá se souhlasem všech společníků zanikající společnosti a primárním důvodem realizace změny právní formy je potřeba získání nových zdrojů pro podnikání. Práce rovněž nabízí mezistátní srovnání právních forem podnikání a přeměn obchodních společností mezi Českou republikou a Německem. V neposlední řadě je v práci obsažena statistická analýza vybraných dat.
Transformation of a limited liability company into a joint-stock company
Keywords: přeměna; společnost s ručením omezeným; akciová společnost; zákon o přeměnách; obchodní právo; akcie; transformation process; limited liability company; joint-stock company; Transformation Act; business law; issue