Optimalizace metod tkáňových kultur řepky pro využití techniky Crispr/Cas9 - Harenčák, Jan (Jihočeská univerzita, 2020)
Transformace rostlin pomocí bakterie Agrobacterium tumefaciens (podle nové nomenklatury Rhizobium radiobacter) je široce používaná metoda pro úpravu genomu u rostlin. Nicméně, různé odrůdy řepky olejky nemají vždy stejnou schopnost regenerace in vitro, která je pro transformaci klíčová. Tato práce se zabývá optimalizací regeneračního protokolu pro vybrané odrůdy řepky olejky. Z šesti testovaných odrůd úspěšně regenerovaly pouze dvě - Arabella a Obelix. Vytvořený protokol lze použít pro regeneraci bez transformace, ale je možné do něj implementovat i kroky, které transformaci pomocí A. tumefaciens umožňují.
Optimisation of rapeseed in vitro cultures used for CRISPR/Cas9 technology
Keywords: Řepka olejka; Brassica napus; tkáňové kultury; nepřímá organogeneze; kalus; prýty; protokol; Oilseed rape; Brassica napus; tissue culture; indirect organogenesis; callus; shoots; protocol