Hodnocení kvality mamografických snímků a mamografických projekcí - Vostřáková, Michaela (Jihočeská univerzita, 2010)
Vzhledem k tomu, že je karcinom prsu v ČR nejčastější nádorové onemocnění žen, je kvalitní mamografické vyšetření velmi důležité. Kvalita mamografického snímku samozřejmě záleží na všech částech zobrazovacího řetězce, včetně správné techniky snímkování a správného polohování pacientky, kdy musí být dostatečně zachycen prs v co největším rozsahu včetně pektorálního svalu. Stejně tak správná expozice a celková kvalita snímků jsou nutné pro zobrazení diskrétních kalcifikací, které mohou být jedinou známkou patologického procesu v prsu. Cílem této práce je zhodnotit kvalitu mamografického snímkování na dvou screeningových pracovištích. Jedno z pracovišť je plně digitalizované, druhé provádí klasickou filmovou mamografii. V průběhu mého výzkumu došlo na pracovišti s filmovou mamografií k výměně mamografických přístrojů na digitální přístroje. Výsledkem práce je pak porovnání kvality snímkování na obou těchto pracovištích a doplnění o srovnání filmové a digitální mamografie na pracovišti, kde došlo k výměně přístrojů.
Quality of mammographic images and mammographic projections
Keywords: mamografie; mamografická technika; mamografické projekce; mamografický fantom; přejímací zkoušky; zkoušky dlouhodobé stability; zkoušky provozní stálosti; mammography; mamoography equipment; mammographic projections; mammmography phantom; acceptance tests; long-term stability tests; tests of operational constancy