Financování bytových potřeb v České republice - Střelečková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2008)
Tato bakalářská práce je věnována možnostem financování bytových potřeb v České republice v rámci jedné finanční skupiny. Finanční skupinou byla zvolena Česká spořitelna, a. s., neboť je jednou z největších bank na českém trhu, které nabízejí mnoho produktů k financování bytových potřeb. Jednou z možností opatření finančních prostředků k řešení bytové situace je stavební spoření, respektive úvěry a překlenovací úvěry ze stavebního spoření. Jako další možnost přicházejí v úvahu hypoteční úvěry, úvěry od státního fondu rozvoje bydlení, spotřebitelské úvěry a mnoho dalších produktů k financování bytových potřeb od různých finančních skupin. V literární rešerši byly uvedeny hlavní možnosti financování bytových potřeb (úvěry ze stavebního spoření a hypoteční úvěry) a tyto konkrétní možnosti byly vysvětleny. Bylo zde odkázáno na zákony, které způsoby financování upravují a dále byly krátce zcharakterizovány ostatní možnosti financování bydlení. V praktické části je uvedena krátká charakteristika České spořitelny, a. s. a jsou zde popsány nabízené produkty k financování bytových potřeb. U těchto produktů byly dále provedeny simulace, jejichž cílem bylo získat co nejvíce informací o uvedených produktech v modelově vytvořené situaci, zjistit výhody a nevýhody a běžnému klientovi doporučit vhodný produkt.
Housing Financing in the Czech Republic
Keywords: financování bytových potřeb; stavební spoření; hypoteční úvěr; financing housing needs; building saving; mortgage credit