Dlouhodobé trendy v chemismu vody a látkových toků tří povodí vzhledem k jejich managementu - Vácha, Aleš (Jihočeská univerzita, 2016)
Diplomová práce vychází z dlouhodobého monitoringu malých povodí v oblasti Šumavy, jsou zde hodnoceny rozdíly a trendy v chemismu vod v letech 1998 2015 a rozdíly ve vodní bilanci a odnosu rozpuštěných látek v letech 2008 2015. Srovnání průměrného srážko-odtokového poměru na povodích prokázalo malý rozdíl mezi povodími Horského (mokřadní) potoka (odteče 37 %) a Bukového (lesní) potoka (32 %), zatímco z povodí Mlýnského (odvodněná pastvina) potoka odteče 60 % z dopadajících srážek. Povodí odvodněných pastvin - Mlýnský vykazuje zhoršení sledovaných parametrů, které jsou vyjádřeny nižším podílem zadržené vody v povodí a také vyšším podílem rozpuštěných látek v odtékající vodě. Tomu odpovídají i celkové odnosy látek z povodí, kdy je z výsledků zřejmé, jak lesní a mokřadní povodí látky zadržují, kdežto odvodněné povodí je dlouhodobě ztrácí. Jen v případě dusičnanů, amoniaku, Ca2+ a Mg2+ jsou látkové odnosy z lesního a mokřadního povodí třikrát nižší než z odvodněných pastvin. V případě PO43- je to o třetinu a v případě SO42-, Cl- , K+ a Na+ je to o polovinu méně.
Long-term trends in water chemistry and matter flows of three watersheds due to their management.
Keywords: srážky; průtok; odtok; trendy; odnosy látek; chemismus vody; rainfall; flow; runoff; trends; matter losses; water chemistry