Práce sestry na protialkoholní záchytné stanici - Mrázková, Radka (Jihočeská univerzita, 2011)
Téma této práce je Práce sestry na protialkoholní záchytné stanici (dále jen PZS). V teoretické části této práce jsou shromážděné základní informace o PZS a její historii, činnostech sestry, příjmu klienta, jeho vyšetření, ošetření a vysvětleny základní pojmy týkající se alkoholu. Práce je rozdělena do čtyř kapitol - Alkohol a alkoholismus, Protialkoholní záchytná stanice, Charakteristika práce sestry a Příjem klientů. Cílem této práce bylo zjistit specifika práce sestry a zmapovat požadavky kladené na sestru při práci na PZS. Před zahájením výzkumu byly stanoveny dvě výzkumné otázky, na které bylo odpovídáno respondenty ve výzkumné části bakalářské práce. Na realizaci výzkumné části byla použita kvalitativní metoda výzkumného šetření, metodou polostandardizovaného rozhovoru. Rozhovor obsahuje 36 otázek a je anonymní. V průběhu rozhovoru byly pokládány tzv. doplňující otázky. Informace, které byly získané rozhovorem jsou zpracované do kazuistik. Některé otázky jsou vypracované do kategorizačních tabulek. Výzkumný soubor byl tvořen osmi sestrami pracujícími na PZS v Českých Budějovicích a Jihlavě. Výzkumným šetřením a splněním cílů bylo zjištěno, že práce na PZS není pro většinu respondentů psychicky ani fyzicky náročná, ale je naopak relativně klidná. Mezi důležité prvky PZS respondenti zahrnuli spolupráci s policejním orgánem, bezpečnostní opatření PZS, komunikaci a zvládání klientů agresivních či intoxikovaných alkoholem, práce s klienty intoxikovanými alkoholem a neznámými lidmi. V neposlední řadě do této skupiny také patří zodpovědnost za klienta a celou PZS v případě nepřítomnosti lékaře a dozor klientů pomocí kamerového systému na každé cele. Druhou výzkumnou otázkou bakalářské práce byla otázka: ,,Jaké jsou na sestry kladené požadavky při práci na PZS?. Na sestry při práci jsou kladeny požadavky v souvislosti s jejich vzděláním a praxi. Respondenti mezi předpoklady pro sestru zařadili psychickou kondici, fyzickou zdatnost, praxi a zkušenosti z lůžkového oddělení či psychiatrické oblasti, komunikační obratnost, autoritativní osobnost, výřečnost, nemít averzi vůči alkoholikům a je lépe pokud sloužícím personálem jsou muži. Tuto práci lze využít jako náhled na fungování PZS, který může posloužit sestrám, široké veřejnosti a studentům zaměřeným do oblasti zdravotnictví. Dále ji lze využít ke sjednocení legislativy týkající se PZS a pro zlepšení komunikace mezi nimi.
The Work of a Nurse at a Sobering-up Station
Keywords: sestra; protialkoholní záchytná stanice; alkohol; alkoholismus; nurse; Sobering-up Station; alcohol; alcoholism