Porovnání nástrojů sloužících k hodnocení bolesti v předškolním a mladším školním věku v České republice a zahraničí - Dušičková, Tereza; Toumová, Kristýna; Tóthová, Valérie (Solen, s.r.o., 2019)
Jelikož je bolest subjektivním pocitem, je těžké najít vhodný měřicí nástroj. V dětské populaci může být tento fakt navíc umocněn nedostatečnou verbální komunikací. Bolest může být hodnocena dle vlastních zkušeností (self report), behaviorální reakce, reakce těla na bolest či kombinací výše zmíněných (multidimenzionální hodnocení bolesti). V České republice se nejčastěji využívají Vizuální analogová škála (VAS), „obličej“, „nohy“, „aktivita“ „pláč“, „uklidnění“ (FLACC) a Obličejová škála (FPS‑R). Zatímco v cizině je častěji využíváno propojení více jak jednoho druhu škály.
Comparison of tools assessing pain in preschool children and young school‑aged children in the Czech Republic and other countries
Keywords: bolest; dítě; hodnotící nástroj; pain; child; assessment tool