Význam dodržování podmínek preanalytické fáze při laboratorním vyšetření moči - Jandová, Nikola (Jihočeská univerzita, 2022)
V této bakalářské práci jsem se zabývala vlivem dodržení preanalytické fáze vyšetření moči na její následnou analýzu, především pak na dodržení časového intervalu mezi odběrem vzorku a samotnou analýzou a také rozdílu výsledků ve vzorcích které jsou uchovávány při obvyklé teplotě v laboratoři teplotě a v chladničce 4-8oC. Bakalářská práce byla zaměřena na opakované chemické vyšetření vzorků moči v definovaných časových intervalech a ze dvou různých prostředí. Bakalářská shrnuje průběh vyšetření biologického materiálu, hlavně preanalytickou fázi a dále samotné celkové vyšetření moči. Práce by mohla sloužit jako podnět pro ověření nastavených podmínek preanalytické fáze vyšetření, případně též k rozvaze o kritériích odmítnutí vzorku v klinické laboratoři. Cílem mé práce je vyhodnotit změny ve vzorcích moči v určitých časových intervalech pomocí chemického vyšetření. V teoretické části popisuji preanalytickou fázi vyšetření, včetně správného odběru moči. Další kapitolou je fyzikální vyšetření moči, které je součástí základního vyšetření. V další kapitole je popsáno chemické vyšetření, které se může provádět v analyzátoru, nebo diagnostickými proužky, jsou zde popsány všechny složky moči, jako jsou erytrocyty, krev, glukóza, bílkoviny, ketolátky, žlučová barviva a hustota, které můžeme tímto vyšetřením analyzovat. V poslední kapitole je popsáno vyšetření močového sedimentu a jeho složek, mezi které patří erytrocyty, leukocyty, epitelie, nádorové buňky, bakterie, hlen, válce a krystaly. V metodice popisuji správný průběh preanalytické fáze, tedy správný odběr, transport a zacházení se vzorkem v laboratoři před samotnou analýzou, dále chemické vyšetření moči, které probíhalo v Centrálních laboratořích Nemocnice České Budějovice a na závěr jsem zaznamenala porovnání výsledků analýzy moči po určitém časovém intervalu a ze dvou různých prostředí.
Importance of adherence to pre-analytical phase conditions in laboratory urine examination
Keywords: Moč; močový sediment; preanalytická fáze; chemické vyšetření moči; Urine; urinary sediment; pre-analytical phase; chemical examination of urine