Specifika přístupu pedagogů k mateřskému jazyku dítěte s OMJ v MŠ - Havlová, Linda (Jihočeská univerzita, 2021)
Bakalářská práce se věnuje problematice dětí s odlišným mateřským jazykem v mateřské škole. Cílem práce je zjistit, jak učitelé přistupují k mateřskému jazyku dítěte s OMJ. Teoretická část seznámí čtenáře s předškolním vzděláváním v ČR, nástroji inkluzivního vzdělávání v MŠ a specifiky edukace dítěte s OMJ. V praktické části je prostřednictvím smíšeného výzkumu mapován přístup pedagogů k mateřskému jazyku dítěte s OMJ, míra jeho použití v předškolním vzdělávání a jeho rozvíjení v domácím prostředí dítěte. Dále je zjišťován způsob komunikace pedagogů s rodiči dítěte a s dítětem v prostředí MŠ, podpora komunikace dítěte s vrstevníky, možnosti rozvoje českého jazyka u dětí v MŠ a míra využití podpůrných opatření.
Specifics of teachers' approach to mother tongue of children with different mother tongue in the pre-school education
Keywords: dítě s OMJ; odlišný mateřský jazyk; mateřská škola; inkluze; children with different mother tongue in pre-school; pre-school education; different mother tongue; inclusion