MEZNÍ ŽIVOTNÍ SITUACE TĚŽCE NEMOCNÝCH A UMÍRAJÍCÍCH PACIENTŮ - PROSTOR PRO ETABLOVANÉ NÁBOŽENSTVÍ ČI "ALTERNATIVNÍ" SPIRITUALITU? - Maryšková, Jana (Jihočeská univerzita, 2021)
Disertační práce se zabývá jednou z oblastí činnosti církve ve společnosti, konkrétně oblastí péče o nemocné v podobě klinické pastorační péče v kontextu mezní životní situace pacientů se závažným onemocněním, v konfrontaci s tzv. ?alternativní? spiritualitou. Klade si otázku, zda je závažné onemocnění prostorem pro křesťanství v podobě klinické pastorační péče či pro ?alternativní? spiritualitu, a to zejména se zřetelem k sekulárnímu českému kontextu. Za tímto účelem jsou v teoretické části práce nejprve stanovena základní a dílčí kritéria pro praxi církve, poté je analyzován současný společenský kontext, v němž je tato praxe realizována. Ten je, jak analýzy ukazují, charakterizován extrémně nízkým zájmem Čechů o křesťanství na jedné straně, avšak vysokým zájmem o magické fenomény na straně druhé. Tento kontext je následně zkoumán i v empirické části práce, jejíž výsledky korespondují s teoretickými východisky a ukazují, že mezní životní situace pacientů se závažným onemocněním otevírá u řady z nich prostor pro ?alternativní? spiritualitu coby opěrný systém v těžké životní situaci. V další části práce je proto stávající praxe církve porovnána se stanovenými kritérii a teologicky reflektována. Na základě této reflexe jsou určena dvě kritéria ? diakonia a martyria, díky nimž je klinická pastorační péče schopna být partnerem v dialogu nejen křesťanům, ale i ?alternativně? věřícím pacientům a reagovat na jejich spirituální, existenciální, případně i náboženské potřeby. Závěrečná část práce je věnována sebepojetí klinické pastorační péče v sekulární instituci. Východiskem je zde mj. pojetí kaplanské služby v Armádě České republiky a charakter kategoriální pastorace, které vedou k závěru, že ačkoli se klinická pastorační péče setkává v řadě aspektů s pomáhajícími profesemi a naopak se liší od tradiční farní pastorace, lze na ni ? podobně jako v armádě ? nahlížet jako na preevangelizační pastoraci.
Borderline life situations in seriously ill and dying patients. A space for established religions, or for alternative spirituality?
Keywords: závažné onemocnění; spiritualita; ?tradiční? spiritualita; ?alternativní? spiritualita; Kriteriologie ? Kairologie ? Praxeologie; realizační funkce církve; opce pro chudé; klinická pastorační péče; ?spiritual care?; kairos; serious illness; spirituality; traditional spirituality; alternative spirituality; Kriteriologie ? Kairologie ? Praxeologie; service function of the Church; option for the poor; clinical pastoral care; spiritual care; kairos