Tvorba a struktura výsledku hospodaření podniku - Hamerníková, Martina (Jihočeská univerzita, 2022)
Bakalářská práce se zabývá analýzou tvorby a struktury výsledku hospodaření v konkrétním vybraném podniku. V první části práce je popsáno, co jsou náklady a výnosy, jejich členění a evidence, dále co je výsledek hospodaření, jak se tvoří a jaké jsou jeho podoby. Další část se zabývá problematikou měření výkonnosti podniku prostřednictvím poměrových ukazatelů finanční analýzy. Použity jsou ukazatele rentability. Tyto poznatky jsou využity v praktické části práce. Praktická část v úvodu představuje vybranou společnost a její zaměření. Následně se práce věnuje analýze výsledku hospodaření, výnosů, nákladů a konkrétním ukazatelům rentability tohoto podniku. Analýza je provedena porovnáním v jednotlivých letech. Pro analýzu jsou použity hodnoty z výkazů, které jsou zveřejněny v účetní závěrce. Na závěr je v práci zhodnoceno hospodaření podniku a návrhy na jeho zefektivnění.
Creation and structure of the economic result
Keywords: náklady a výnosy; výsledek hospodaření; výkaz zisků a ztrát; rentabilita; costs and revenues; economic results; income statement; profitability