Podoby pověsti o Oldřichovi a Boženě v českých kronikách - Stejskalová, Jana (Jihočeská univerzita, 2012)
Cílem bakalářské práce je porovnání různých podob pověsti o Oldřichovi a Boženě ve vybraných českých kronikách. Hlavní pozornost je věnována proměně dané pověsti v kronice Kosmově, kronice tak řečeného Dalimila a v oblíbené Kronice české Václava Hájka z Libočan. Dále se pokusíme o zdůraznění některých motivů ve vztahu k dané společnosti a kulturně historickému prostředí. V neposlední řadě porovnáme jednotlivé údaje z pověsti vzhledem k doloženým historickým faktům a zdůrazníme i spekulace, které se okolo pověstí tvoří.
Versions of the legend about Oldřich and Božena in Czech chronicles
Keywords: Česko; dějiny; kroniky; pověst; Oldřich a Božena; Kosmova kronika; Dalimilova kronika; Václav Hájek z Libočan; Bohemia; history; chronicles; rumor; Oldřich and Božena; Kosmas Chronicle; Dalimil Chronicle; Václav Hájek of Libočany