Komparace účetní závěrky u podnikatelského a neziskového subjektu - Košťál, Lukáš (Jihočeská univerzita, 2010)
Téma práce je komparace účetní závěrky u podnikatelského a neziskového sektoru. Jedná se o sestavení účetní závěrky v režimu dvou účetních systémů, jež vycházejí z jednoho zákona, ale obsah i věcná náplň vedení účetnictví jsou individuálně upraveny prováděcími předpisy. Tato práce by měla sloužit především všem zájemcům, kteří si chtějí rozšířit své znalosti v oblasti vedení účetnictví v režimu nevládní neziskové organizace. Právě z tohoto důvodu je zvolený koncept práce postaven na komparaci, kdy jsou u čtenáře předpokládány základní znalosti vedení účetnictví pro podnikatele. Práce si neklade za cíl objasnit a popsat účetní systémy jako celek, nýbrž se snaží o přehledný a věcný výčet diferencí u systémů účetnictví, určených pro subjekty jejichž vznik podstata a účel jsou ve zcela jiných intencích.
Compare final accounts by enterprise and non-profit subject
Keywords: nevládní nezisková organizace; podnikatel; účetní závěrka; rozvaha; výkaz zisku a ztráty; non-governmental organization; entrepreneur; final accounts; financial statements; balance sheet; profit and loss account