Minerální látky ve výživě masného skotu charolais - Bícová, Pavla (Jihočeská univerzita, 2022)
Bakalářská práce se zabývá významem minerálních látek ve výživě masného skotu charolais. Minerální látky zařazujeme mezi přídatné látky a ve výživě skotu hrají důležitou roli. Rozdělují se na makroprvky a mikroprvky. Jejich deficit může mít negativní důsledky na vývin plodu, růst mláďat, ale i na dospělé jedince. Dnešní pastviny a píce nezajišťují dostatečný přísun minerálních látek, proto je nutné je doplňovat vhodnou krmnou dávkou a kontrolovat jejich zastoupení v organismu. První část bakalářské práce se zaměřuje na charakteristiku masného skotu. Plemeno charolais patří mezi nejvíce užitková masná plemena, ale také mezi plemena náročná na výživu. Ve druhé části bakalářské práce je popisována morfologie trávicí soustavy a její funkce. V poslední části jsou charakterizovány jednotlivé minerální látky a jejich aplikace do krmných dávek jednotlivých kategorií skotu. Zabývat se minerální výživou je důležité již od poslední třetiny březosti, kdy výživa nejvíce ovlivňuje nenarozené tele a má vliv na stav minerálních látek i po jeho narození. Nejčastěji se minerální látky v chovech doplňují minerálními lizy nebo minerálními premixy. Nejvhodnější je doplňovat organické minerální látky, které jsou pro organismus lépe vstřebatelné než látky anorganické.
Minerals in the nutrition of charolais beef cattle
Keywords: minerální látky; masný skot; charolais; minerals; beef cattle; charolais