Rodina, rodinná výchova, její funkce, poruchy a vliv na vývoj dítěte. - Němcová, Petra (Jihočeská univerzita, 2012)
NĚMCOVÁ, P. Rodina, rodinná výchova, její funkce, poruchy a vliv na vývoj dítěte. České Budějovice 2012. Bakalářská práce. Jihočeská Univerzita v Českých Budějovicích. Pedagogická fakulta. Katedra pedagogiky a psychologie. Vedoucí práce Mgr. Renata Jandová. Práce se v teoretické části zabývá charakteristikou rodiny, jejím vývojem, typy a funkcemi, výchovou v rodině, výchovnými metodami a vlivem rodinné výchovy na vývoj dítěte. Jsou zde zmíněna dětská práva a základní listiny, Úmluva o právech dítěte. V metodické části bakalářské práce jsou popsány jednotlivé metody a strategie praktické části bakalářské práce, způsob výběru vzorků jednotlivých rodin a kritéria, podle kterých byly tyto rodiny zařazeny do jednotlivých skupin. Následuje empirická část bakalářské práce, která obsahuje analýzu úředních dokumentů vedených na SPOD. Zde jsou popsány jednotlivé případy rodin funkčních, problémových, dysfunkčních a afunkčních, konkrétně vývoj každé této rodiny, plnění základních funkcí, typ rodiny, výchovné metody a typy výchovných vedení, úplnost rodiny a vliv rodinné výchovy na vývoj a chování dětí. V příloze bakalářské práce jsou pro srovnání ve sloupcových grafech zaznamenány počty opatrovnických spisů vedených na SPOD od roku 2003 do roku 2011, dále počty nezletilých s výchovnými problémy od roku 2003 do roku 2011 a přehled počtu výchovných problémů dětí a mladistvých ve výsečových grafech. Další přílohou jsou 4 tabulky, v nichž jsou stručně shrnuty jednotlivé výše uvedené vybrané rodiny, jejich funkce, typy, používané výchovné metody a jejich vliv na vývoj a chování dětí.
Family, family upbringing, family functions, malfunctions and its impact on child?s development.
Keywords: Klíčová slova: rodina; vývoj rodiny; typy rodiny; současná rodina; funkce rodiny; výchova; výchovné metody; dětská práva; kasuistiky rodin funkčních; dysfunkčních a funkčních; Key words: family; family development; family types; current family; family functions; upbringing; system of rules; rights of the child; casuistry of functional and disfunctional families